Aanbiedingen & Nieuws
.
Geitenkaas - Kalkmankaas.nl
15616
page-template-default,page,page-id-15616,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_from_right,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Geitenkaas

Uitgesproken zuiver en mild van smaak

Geitenkaas geniet van een sterk groeiende belangstelling. En dat is niet verwonderlijk.
Met een uitgesproken zuiver en milde smaak, blijft geitenkaas verrassend veelzijdig met een gezond karakter.

Hollandse Geitenkaas

Hollandse geitenkaas is een sterk kaassoort en dat is niet verwonderlijk.
De smaak van geitenkaas is uitgesproken mild en zuiver. Geitenkaas is ook verrassend veelzijdig. Daarbij komt dat Geitenkaas een gezond karakter heeft.

Geitenkaas kunt u bij ons kopen in diverse varianten:
– verse geitenkaas,
– witte korst geitenkaas,
– rode gewassen korst geitenkaas,
– halfharde geitenkaas en smeltkaas,
– maar ook veel geitenkaas in een bijzondere groep gerijpt, met een natuurlijk korst.

Chevretta® Geitenkaas

Chevretta® Geitenkaas wordt in een kaasmakerij in het Noord – Hollandse plaatsje winkel gemaakt.
Deze geiten leven in een grote potstal, krijgen goede verzorging en een uitgebalanceerd voedingspatroon. Door speciaal gekweekte grassoorten en lijnzaad en stro te voeren heeft de geitenkaas een zeer hoog constante kwaliteit.
Daardoor is Chevretta® geitenkaas zeer rijk aan vitamine en buitengewoon smeuïg. In het bereidingsproces van Chevretta® Geitenkaas wordt gebruik gemaakt van microbieel stremsel, wat betekent dat Chevretta® Geitenkaas een vegetarische kaas is. Lactose (melksuiker) wordt tijdens de bereiding door melkzuurbacteriën volledig omgezet in melkzuren. Ze zorgen voor smaak en houdbaarheid. Het caprinezuur in geitenmelk geeft de kaas die speciale geur en typische milde geitensmaak.

Assortiment Chevretta® Geitenkaas:
– Chevretta® geitenkaas Jong Belegen
– Chevretta® geitenkaas Belegen
– Chevretta® geitenkaas Exta Belegen
– Chevretta® geitenkaas Oud

We delen graag kennis en advies

Smaak van geitenkaas

Je proeft de streek, zeker bij exclusieve geitenkaasjes, soms van rauwe geitenmelk gemaakt. Ze worden gemaakt in diverse vormen zoals piramide, klokken, hartjes, rolletjes of  van  4-5 kilo. De wrongel wordt bij traditionele kaasmakers “moulé à la louche”  ( Handgemaakt) geschept en na het uitlekken droog gezouten.

Een aantal soorten worden met het droogzouten bestrooid met houtskoolpoeder.
(vroeger kwam de houtskoolas van eigen wijnranken). Houtskool hielt de insecten weg bij de rijpende geitenkaasjes. Denk hierbij aan de Selles Sur Cher of de Pave de Betz. 

Waarom is geitenkaas wit?

In tegenstelling koemelkkaas, is geitenkaas wit van kleur. Dit komt doordat geiten caroteen (oranje van kleur) wat in gras zit  omzetten in kleurloze vitamine A. En doordat d De vetzuurmoleculen in geitenmelk zijn kleiner dan in koeienmelk, is Geitenkaas lichter verteerbaar.

Gezond Geitenmelk bestaat net als koemelk voor circa 87% uit water en 13% droge stof. De droge stof is opgebouwd uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Geitenmelk bevat meer  vitamine A en  vitamine D dan koemelk. Daarom is geitenmelk gezonder is dan koemelk. Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, migraine, darm- en gewrichtsklachten kan geitenmelk uitkomst bieden. 

Verse geitenkaas

Deze geitenkazen zijn nog fris, lichtzurig en hebben een zeer milde zachte smaak.
Veelal ook goed smeerbaar.
Denk hierbij aan Buche Chvre met korst of zonder korst of met honing.
In onze zaak kunt u ze kopen.

Aanrijpen van geitenkaas

Als verse kaasjes  aanrijpen, ontstaat er korstvorming waarbij het dunne korstje (beginnend met een dun vliesje) iets verschrompeld. Deze natuurlijke schimmelvorming noemt men “fleur” en afhankelijk van de behandeling en rijping  kan deze wit, blauw, grijs, geel kleuren. Gevorderde kaasliefhebbers zullen deze schimmelvorming heel normaal vinden, dit zorgt voor de specifieke geitenkaas smaak die hoort bij de kaas en kunnen meegegeten of dunnetjes verwijderd worden.

Gerijpte geitenkaas

Gerijpte kazen met een witte korst, rode gewassen korst, met blauwe schimmel op korst of blauwgeaderd krijgen tijdens de rijping meer geitensmaak.
Afhankelijk van het gebruik van weinig stremsel, een langzame of snelle stremming,
het laten uitlekken, drogen van de wrongel, het droog zouten en rijpingstemperatuur, krijgen de geitenkazen een zacht lopend zuivel of juist vast, korrelig wit of brokkelig.

De juiste rijping

Wordt grootendeels bereikt door vakmanschap van de fermier of producent en de affineur, beide zorgen voor de juiste rijping en smaak.

Witschimmel- en rode gewassen korst geitenkaasjes worden meestal niet of slechts heel lichtjes geperst, maar wrongel lekt uit door het eigen gewicht van de wrongel waardoor het vochtgehalte hoog blijft en kaasjes tijdens de langzame rijping zacht blijven en meer smaak en karakter krijgen.